1
ستاد ویژه توسعه فناوری نانو Iran Nanotechnology Innovation Council بستن
  • ستاد ویژه توسعه فناوری نانو

  • بانک اطلاعات شاخص های فناوری نانو

  • سایت جشنواره فناوری نانو

  • سیستم جامع آموزش فناوری نانو

  • شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو

  • موسسه خدمات فناوری تا بازار

  • کمیته استانداردسازی فناوری نانو

  • پایگاه اشتغال فناوری نانو

  • کمیته نانو فناوری وزارت بهداشت

  • جشنواره برترین ها

  • مجمع بین المللی اقتصاد نانو

  • اکو نانو

  • پایگاه اطلاع رسانی محصولات فناوری نانو ایران

  • شبکه ایمنی نانو

  • همایش ایمنی در نانو

  • گالری چند رسانه ای نانو

  • تجهیزات فناوری نانو

  • صنعت و بازار

  • باشگاه نانو

گزارش کوتاه صنعتی «فناوری نانو و توسعه آن در کشاورزی»

افراد مقاله : ‌ نویسنده اول - احسان خوش کلام , نویسنده دوم - ملیحه طالبی اتویی , نویسنده سوم - میثم بخشی گنجه , نویسنده چهارم - محمد مفتاحی

موضوع : علم و پژوهش - صنعت و بازار کلمات کلیدی : کشاورزی - ترویج صنعتی تاریخ مقاله : 1394/05/29 تعداد بازدید : 2332

کشاورزی به عنوان فرآیند تولید محصولات غذایی با استفاده از کشت گیاه و پرورش دام، شناخته می‌شود. این صنعت به عنوان یکی از ارکان مهم اقتصادی کشورهای توسعه یافته محسوب می‌شود و حیات و ممات برخی از این کشورها در گرو کشاورزی است. با افزایش جمعیت جهان، نیاز به غذا و محصولات کشاورزی به شدت در حال افزایش است، به طوری‌که سازمان خوار و بار جهانی (FAO) پیش‌بینی کرده است که با افزایش روزافزون جمعیت در سال 2050، سالانه 200 میلیون تن غذا و محصولات کشاورزی مورد نیاز می‌باشد [1]. اما در اثر عواملی چون تغییرات آب و هوایی، محدود شدن منابع آب و خاک، افزایش آلودگی محیط‌زیست و افزایش بیماری‌های گیاهی، مشکلاتی در زمینه کشاورزی و تولید غذای کافی و سالم به وجود می‌آید. لذا کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی و امنیت غذایی در این بین به خطر خواهد افتاد. از این رو دانشمندان برای غلبه بر این مشکلات ابزارهای گوناگونی به کار می‌برند که از جمله آن می‌توان به فناوری نانو اشاره نمود. این فناوری قابلیت متحول ساختن صنعت کشاورزی را از طریق تهیه فرمولاسیونی جدید برای سموم و کود، شناسایی و تشخیص بیماری‌های گیاهی، تامین آب مورد نیاز کشاورزی، مدیریت و اصلاح خاک و بهداشت دام واصلاح نژاد دارد. به طور کلی، فناوری نانو با بهینه کردن مصرف نهاده‌های کشاورزی هم‌چون آب، کود، سم و کاهش پساب و آلودگی‌ها، می‌تواند سهم بسزایی در رونق روزافزون این صنعت داشته باشد. این گزارش سعی دارد، مروری اجمالی بر مزیت‌های فناوری نانو در بخش‌های مختلف کشاورزی داشته باشد.

فناوری نانو با تغییر و اثرگذاری در فرمولاسیون کودها و تولید موادی با ویژگی‌‌های مناسب و منحصر به فرد (نانو‌کود شیمیایی، نانو‌کود آلی و نانو‌کود بیولوژیک) می‌تواند نقش مهمی را در این زمینه ایفا کند و استفاده از این فناوری در تولید کود، سبب افزایش کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی و  کاهش روند تخریب محیط‌زیست می‌گردد. مزیت‌‌های استفاده از این نانوکودها عبارتند از:
- با تغییر دادن فرمولاسیون کودها می‌‌توان کودهای هوشمند تولید کرد، به طوری‌‌که سرعت رهاسازی عناصر غذایی کود مطابق با الگوی جذب گیاه باشد.
- تولید کودهایی حاوی عناصر غذایی کم‌مصرف در اندازه نانومتری، باعث می‌‌شود انحلال‌‌پذیری و پراکندگی این عناصر غذایی در خاک افزایش یافته و بازده جذب این عناصر توسط گیاه بهبود ‌‌یابد.
- با استفاده از نانوکودها میزان اتلاف عناصر غذایی از طریق آبشویی کاهش می‌‌یابد.
- در برخی موارد میزان مصرف کودهای نیتروژنی و فسفاته به 50 درصد کاهش می‌یابد که این امر موجب کاهش آلودگی‌‌های ناشی از مصرف بی‌رویه‌‌ کودهای شیمیایی می‌شود.
- به دلیل برخورداری از تغذیه مناسب و فراهم بودن عناصر غذایی، مقاومت گیاه در برابر تنش‌‌های محیطی و بیماری‌‌ها افزایش یافته و میزان مصرف سموم شیمیایی و آفت‌‌کش‌‌ها کاهش می‌‌یابد.
- استفاده از نانوکودها سبب برهم‌کنش طولانی مدت با میکروارگانیسم‌های موجود در خاک می‌شود.
- استفاده از نانوکودها به دلیل کاهش مصرف کود از لحاظ اقتصادی مقرون‌به‌صرفه می‌باشد.